Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005

1ο Περιφερειακό Συνέδριο Κρήτης του ΠΑΣΟΚ

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε εγκαινιάστηκε και στη Κρήτη ένα νέος θεσμός για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το Περιφερειακό Συνέδριο Κρήτης. Ένα συνέδριο που δεν ήταν όπως τα συνηθισμένα συνέδρια εθνικού επιπέδου. Ένα συνέδριο το οποίο δεν αναζήτησε μόνο διακηρύξεις ή πολιτικές θέσεις. Ένα συνέδριο που δεν υποτάχθηκε μόνο σε εκλογικές λογικές.

Τα Περιφερειακά Συνέδρια οφείλουν να εξειδικεύσουν τις βασικές μας πολιτικές επιλογές σε κάθε Περιφέρεια. Είναι όργανα που απελευθερώνουν την έκφραση των περιφερειακών κομματικών στελεχών και χαράζουν την αναπτυξιακή στρατηγική κάθε τόπου.

Με αυτό το πνεύμα εμείς οι νέοι μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αντιμετωπίσαμε τη διαδικασία του Σαββατοκύριακου. Προσβλέπουμε στο μέλλον ότι αυτά τα συνέδρια, μαζί με τις αναγεννημένες και αναζωογονημένες δημοτικές οργανώσεις, θα γίνουν το μετερίζι για να χαράξουμε νέες πολιτικές για όλους και για όλα.

Πολιτικές που θα βλέπουν την ανάπτυξη ως στρατηγική επιλογή και όχι ως πολιτική εξυπηρετήσεων προσώπων ή ομάδων.

Που θα σχεδιάζουν τις υποδομές όχι ως προεκλογικό ρουσφέτι, προς τις τοπικές κοινωνίες, αλλά ως μοχλό για την αύξηση του παραγόμενου πλούτου για όλη τη Κρήτη και τη χώρα.

Που θα λύνουν τις τοπικιστικές αντιπαραθέσεις για τη χωροθέτηση νέων λιμανιών, αεροδρομίων, βιομηχανικών και βιοτεχνικών πάρκων, χωματερών, με βάση τη συνολική και προοδευτική περί ανάπτυξης αντίληψη.

Που θα αναζητούν νέες κοινωνικές συναινέσεις και που θα καλλιεργούν στο λαό νέες αντιλήψεις και προσεγγίσεις για κοινωνική συνοχή και συλλογική ευθύνη.

Η χάραξη της αναπτυξιακής στρατηγικής και η πρόοδος δεν είναι έργο μόνο των αξιωματούχων, δεν είναι προνόμιο μόνο των τεχνοκρατών, είναι δικαίωμα των πολιτών. Είναι δράση που απαιτεί τη συμμετοχή και ανταπόκριση των κοινωνιών. Κοινωνιών που καθοδηγούνται από ηγεσίες, που δεν λειτουργούν με πελατειακή αντίληψη ή με στρατηγικές μείωσης του εκλογικού κόστους και χαϊδέματος αυτιών.

Εμείς, οι νέοι, που δίνουμε τη μάχη μέσα από τις τάξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν αναζητούμε την εύκολη λύση. Δεν επιδιώκουμε αποφάσεις και πολιτικές που υπαγορεύουν οι δημοσκοπήσεις, όπως χαρακτηριστικά κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Θέλουμε να ξεβολέψουμε, όσους έχουν βολευτεί με την αδράνεια και τη στασιμότητα. Θέλουμε να δούμε νέες στρατηγικές και πολιτικές δράσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις αναζητήσεις μας.

Θέλουμε να χαράξουμε σαφή όρια ανάμεσα στη συντηρητική και απολιτική διαχείριση, που αναζητά την εξουσία και προσκολλάται σε αυτή, και στην ανατρεπτική πολιτική που προτάσσει τη ρήξη, τη πρόοδο και τη συνολική ανάπτυξη.

Θέλουμε να δούμε τη Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι μόνο διεκδικητή πόρων και έργων, αλλά και πυλώνα της δημοκρατίας και της πραγματικής αποκέντρωσης εξουσιών στους ίδιους τους πολίτες.

Θέλουμε να δούμε τους τοπικούς άρχοντες, που έχουν ή διεκδικούν τη σημαία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να αναδεικνύουν τη πολιτική της συναίνεσης, της συνεννόησης και της υπερτοπικής αντίληψης στη πρώτη γραμμή.

Θέλουμε οι δημοτικές αρχές να κάνουν πράξη τις πολιτικές μας αντιλήψεις για την ενίσχυση της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και της στήριξης των μη προνομιούχων.

Θέλουμε οι δήμοι και οι νομαρχίες που εκφράζουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να υλοποιούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, χωρίς μεροληπτικές ή ρουσφετολογικές επιλογές, με βάση ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό και σαφείς παραγωγικούς στόχους.

Θέλουμε κάθε τοπική κοινωνία να αναλαμβάνει τις ευθύνες, που τις αναλογούν, στη κατανομή τόσο της παραγωγικής διαδικασίας και του πλούτου, όσο και στις συνέπειες που κάθε μορφής ανάπτυξης επιφέρει.

Θέλουμε κάθε αιρετός φορέας στη Κρήτη, που είναι υπό την ευθύνη στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να εφαρμόζει και να υλοποιεί επιλογές, που στηρίζουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη προστασία του περιβάλλοντος και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στην υγεία και τη παιδεία.

Αναζητούμε την ατομική ευθύνη του καθενός σε κάθε συλλογική προσπάθεια και απαιτούμε την υποταγή κάθε προσωπικής στρατηγικής σε ενιαίους και δημοκρατικά προσδιορισμένους στόχους.

Ουσιαστικά απαιτούμε τα νέα όργανα να δουλέψουν. Απαιτούμε να μη βαλτώσουν σε λογικές συσχετισμών. Να μην αλλοτριωθούν στη λογική «…όσο λιγότερα κάνουμε, τόσο λιγότερους ενοχλούμε».

Ας μη ξεχνάμε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αντιπολίτευση. Ας μη ξεχνάμε ότι οι λογικές του παρελθόντος, οι λογικές των συναλλαγών και των επιχειρηματικών εξυπηρετήσεων, οι λογικές της κατανομής ρόλων, πολιτικής και διοικητικής εξουσίας στους υμετέρους, καταδικάστηκαν.

Αυτά και άλλα φαινόμενα που αναδείκνυαν έκπτωση αξιών, και έλλειψη αρχών οδήγησαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην αντιπολίτευση και τη Ν.Δ. στη Κυβέρνηση. Έτσι σήμερα η χώρα και ο λαός μας οδηγείται σε μεγάλες περιπέτειες πάνω σε ένα ακυβέρνητο καράβι με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.

Η κρίση στην εξωτερική πολιτική και στην εικόνα της χώρας. Η μετατροπή μας σε χώρα του Γ’ Κόσμου, όπου βασιλεύει ο εργασιακός μεσαίωνας και η εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας. Το άκριτο άνοιγμα στους σκληρούς νόμους της αγοράς, χωρίς διαμόρφωση ισχυρού δικτύου κοινωνικής προστασίας, είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσει η Νέα Δημοκρατία.

Είναι το μέλλον που πρέπει να αγωνιστούμε να μην γίνει πραγματικότητα και να ανατρέψουμε όταν ο λαός μας καλέσει να υπηρετήσομε τα οράματα και τις ανάγκες του.

Ταυτόχρονα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διεκδικεί την ολοκλήρωση της αποκέντρωσης και την ενίσχυση των περιφερειών με την θεσμοθέτηση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Το Περιφερειακό Συνέδριο είναι ένα βήμα για να ωριμάσει η κομματική μας λειτουργία και τα στελέχη μας. Ένα βήμα για να σκεφτούμε πως θέλουμε να στήσουμε τη νέα διοικητική δομή της χώρας και να δουλέψουμε πρώτα το ίδιο μας το κόμμα, πάνω σε αυτή τη λογική.

Ουσιαστικά, η νέα μεταρρύθμιση, το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, να μην προέλθει από τη κορυφή και τους τεχνοκράτες των Αθηνών, αλλά από την οργανωμένη βάση των μελών και των φίλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Είναι προφανές ότι τα μέλη που εκλέχτηκαν στη Περιφερειακή Επιτροπή και σε όλα τα όργανα, πρέπει να αντιληφθούν το ρόλο τους. Οφείλουν να δουλέψουν για το μέλλον και όχι για την αναπαραγωγή των συσχετισμών και των αντιλήψεων που έρχονται από το παρελθόν.

Να δουλέψουν για τη χώρα και τη Κρήτη και όχι για όσους θέλουν να προσεγγίσουν την εξουσία ή να καρπωθούν οφέλη από αυτή.

Σε αυτή τη προσπάθεια τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο ο ρόλος των νέων είναι σημαντικός. Η Κρήτη έχει την ευτυχία να έχει μια δυναμική νέα γενιά. Έχει τη τύχη να έχει μια ζωντανή οργάνωση της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μια οργάνωση που παρά τις αντιθέσεις της, μπορεί να συνθέτει και να δημιουργεί.

Ο Πρόεδρος μας, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε το στίγμα μας. Αλλάζουμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αλλάζουμε πρόσωπα όχι για αλλάξουμε «το παλιό παράγοντα με το νέο παράγοντα», αλλά για να αλλάξουμε το περιεχόμενο της πολιτικής μας. Για να αλλάξουμε την εικόνα μας. Για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και της κοινωνίας.

Ελπίζω, με αυτό το πνεύμα, μια σειρά συντρόφων, να εκτέθηκε στη κρίση των συνέδρων και να κρίθηκαν για τη διάθεση τους, για το πάθος τους, για την ψυχή τους. Γι’ αυτό που μπορούν να προσφέρουν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στη κοινωνία και όχι μόνο για όσα έκαναν μέχρι σήμερα στο κομματικό χώρο.

Όλοι ελπίζουμε να ανταποκριθούν στη πρόκληση αυτή.

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2005

Περιφερειακό Συνέδριο Κρήτης και Νέα Γενιά

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ολοκληρώνει αυτή τη περίοδο, και σε επίπεδο Κρήτης, μια μεγάλη πορεία διαλόγου και προβληματισμού. Μια περίοδο όπου πραγματοποιήθηκαν δεκάδες ολομέλειες και συζητήσεις με αντικείμενο τη φυσιογνωμία και τους στόχους του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Όλο αυτό το διάστημα έγινε προσπάθεια να δημιουργηθούν οι οργανωτικές και πολιτικές προϋποθέσεις, τόσο για την αλλαγή της εσωτερικής λειτουργίας και της εικόνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσο και για να διαμορφωθεί μια νέα σχέση με τη κοινωνία.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέσα από τη πορεία ανασυγκρότησης του στοχεύει στη δημιουργία ενός κόμματος ενταγμένου στη κοινωνία. Ενός κόμματος προβληματισμού, διαλόγου και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους ενεργές ομάδες πολιτών. Στόχος μας είναι ένα κόμμα που να οραματίζεται ρεαλιστικά, να σκέφτεται παγκόσμια και να δρα καθημερινά και αποτελεσματικά. Θέλουμε να εκπληρώνουμε τα οράματα της κοινωνίας μας και να δίνουμε λύση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διήνυσε μια μεγάλη περίοδο αυτοκριτικής. Διαπίστωσε σειρά λαθών και παραλείψεων που το είχαν καταστήσει αναξιόπιστο. Ανέλυσε πολιτικές και συμπεριφορές που το έφεραν σε σύγκρουση με τις ιδέες μας, τις αξίες μας και τις αρχές μας. Κατέγραψε πράξεις και αποφάσεις, που οδήγησαν τη κοινωνία να δυσπιστεί για τις προθέσεις μας και να αναρωτιέται για τους στόχους μας.

Ταυτόχρονα, υλοποιώντας πολιτικές για μεγάλα εθνικά και ευρωπαϊκά ζητήματα ξέχασε τον απλό πολίτη, τον άνθρωπο, το μη προνομιούχο. Απομακρύνθηκε από τους ανθρώπους που ένιωσαν ότι οι εξελίξεις τους προσπερνούν.

Παράλληλα δε στάθηκε με αμεροληψία κοντά σε όσους έβλεπαν ως πρόκληση το μέλλον. Στελέχη μας σε θέσεις ευθύνης μπήκαν στο πειρασμό να ευνοήσουν «υμετέρους» επιχειρηματίες και να συντηρήσουν μια ιδιόμορφη κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα κομματικών στελεχών, η οποία στα μάτια της κοινή γνώμης, απαξίωνε καθημερινά, κάθε θεσμικό μέτρο και πρωτοβουλία μας.

Σήμερα, τώρα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλάζει. Αλλάζει συνεχώς. Αλλάζει γιατί η κοινωνία καταδίκασε το παλιό. Αλλάζει γιατί εμείς οι ίδιοι δε θέλουμε να μείνουμε προσκολλημένοι στο χτες. Αλλάζει γιατί είναι ένα βαθιά λαϊκό κίνημα το οποίο αναζωογονείται από τις κοινωνικές του ρίζες και από τον έμφυτη τάση για πρόοδο, της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της πατρίδας μας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλάζει γιατί η χώρα και οι ανάγκες του λαού το απαιτούν.

Σήμερα η χώρα μας αντιμετωπίζει σειρά εξωγενών προβλημάτων, τα οποία εντείνονται ακόμα περισσότερο από τη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Μια πολιτική χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχους τόσο για το μέλλον της πατρίδας μας όσο και για τη δομή της κοινωνία μας.

Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι η χώρα μας τίθεται στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Η Ελλάδα από χώρα πρωταγωνιστής έχει μετατραπεί σε χώρα «θεατής», η οποία απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς να τις συνδιαμορφώνει ή τουλάχιστο να τις επηρεάζει.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η χώρα έχει ενταχθεί στη κατηγορία των χωρών που δημιουργούν προβλήματα και που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις υπηρεσίες της Ένωσης, όχι με τις πολιτικές τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις της, αλλά με ζητήματα διοικητικά και διαχειριστικά. Που περιμένει ως χώρα δορυφόρος, ως μια χώρα υποτελής οδηγίες και εγκρίσεις από υπαλλήλους και γραφειοκράτες, για εθνικούς νόμους και τις ονομαζόμενες «μεταρρυθμίσεις» της Νέας Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα στο εσωτερικό της χώρας παρατηρούμε σειρά νόμων, που ξεπληρώνουν το ένα μετά το άλλο τα προεκλογικά γραμμάτια της Κυβέρνησης. Εξόφληση γραμματίων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις με τη μείωση της φορολογίας τους κατά 5% επί του συνόλου των κερδών τους.

Εξόφληση γραμματίων προς τα «γαλάζια παιδιά» με την κατάργηση της αξιοκρατίας μέσα από την παύση χωρίς αξιολόγηση, όλων των Διευθυντών και Προϊσταμένων και διορισμό νέων με μοναδικό κριτήριο τα χρόνια υπηρεσίας. Έτσι η δημόσια διοίκηση «εκσυγχρονίζεται» με υπάλληλους με προσόντα και γνώσεις από το 1980 και πίσω. Ταυτόχρονα καθιερώνεται η συνέντευξη ως βασικό κριτήριο για τις προλήψεις στο δημόσιο.

Εξόφληση γραμματίων προς τους εφοπλιστές, μέσα από τη προσπάθεια μειωθεί το κόστος των λιμανιών εις βάρος των εργαζομένων και των εργασιακών δικαιωμάτων (υπερωρίες, νυχτερινά, επιδόματα αργιών, κλπ) τους.

Εξόφληση γραμματίων προς τους τραπεζίτες, με μείωση κατά περίπου 50% των ασφαλιστικών εισφορών που δίνουν για τους εργαζόμενους τους, προφανώς εις βάρος των συντάξεων των υπαλλήλων και με επιβάρυνση του Ι.Κ.Α.

Γραμμάτια προς υμετέρους της Κυβέρνησης επιχειρηματίες, που επιδιώκουν να αρπάξουν το φιλέτο των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, μέσα από την κατάργηση της μονιμότητας, τη μείωση μισθών, τη κατάργηση υπερωριών και οχταώρου, ώστε να γίνουν κερδοφόρες για όσους τις αγοράσουν έναντι «πινακίου φακής».

Χαλάρωση του οχταώρου, μείωση τους κόστους των υπερωριών, κατάργηση του ορίου απολύσεων, αλλαγή-απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ώστε να ευνοηθούν από τη μείωση των εξόδων τους οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα. Έτσι δίνεται ακόμα μεγάλο χτύπημα στους μικρο-μαγαζάτορες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο ένας νόμος μετά τον άλλον αποδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης δεξιάς και αποδομούν την επίπλαστη εικόνα του κοινωνικού κέντρου που στα λόγια καλλιεργεί και διακηρύσσει ο Κώστας Καραμανλή.

Καθημερινά αποδεικνύεται περίτρανα πως αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση τη κοινωνική συνοχή. Επιδιώκει την αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων αποκαλώντας κάποιους ρετιρέ, όπως χαρακτηριστικά κάνει ο κρητικός Υπουργός Ναυτιλίας Μανόλης Κεφαλογιάννης. Έτσι επιχειρείται να δημιουργηθεί φθόνος και σύγκρουση μεταξύ κατηγοριών εργαζομένων για να αποδυναμωθούν ενιαίοι αγώνες και διεκδικήσεις για τη βελτίωση συνολικά της κατάστασης όσων βρίσκονται υπό καθεστώς μισθωτής εργασίας.

Κανείς βέβαια δεν εξηγείται ότι οι ορισμένοι μισθοί είναι σχετικά υψηλοί γιατί κάποιοι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο από 22 οχτάωρα, που τυπικά δουλεύει ο μέσος εργαζόμενος, το μήνα, ή ότι εργάζονται νύχτες, σαββατοκύριακα, αργίες και υπερωριακά ή κάτω υπό καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων τα οποία επιδοτούνται.

Ουσιαστικά η Κυβέρνηση προσπαθεί να διασπάσει το εργατοϋπαλληλικό κίνημα και να μετατρέψει τα προνόμια τους ενός σε «λεία» και όχι σε διεκδίκηση για τους υπόλοιπους. Έτσι καλεί τους κοινωνικά πιο αδύναμους να «αρπάξουν πλούτο» από άλλους εργαζόμενους, που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία, δηλαδή είναι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, χωρίς όμως το πρόθεμα «χαμηλο-»

Ταυτόχρονα γίνεται κατανοητή η πάγια αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας περί κοινωνικής δικαιοσύνης. «…Αφού κάποιοι εργαζόμενοι παίρνουν αρκετά και κάποιοι άλλοι λιγότερα ας πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι λιγότερα!!!» Μόνη ωφελημένη η κατά τη Κυβέρνηση προσφιλής και όπως φαίνεται «αδικημένη», τάξη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον κοινωνικών συγκρούσεων, απαξίωσης της εργασίας και των εργαζομένων, διχασμού της κοινωνίας, μεταξύ των φτωχών και των πολύ φτωχών, κατάργησης ασφαλιστικών κατακτήσεων, ακρίβειας και πραγματικής μείωσης μισθών, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποτελεί και πάλι τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να δώσει ένα ενιαίο και συνεκτικό όραμα για τη χώρα και τη κοινωνία μας.

Ένα όραμα που στηρίζεται στην ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή του πλούτου σε όλους. Όραμα που στηρίζεται στον εκσυγχρονισμό του κράτους και την αποκέντρωση της δημόσιας διοίκησης. Ένα νέο σχέδιο που προτάσσει την ανάπτυξη των περιφερειών, με βάση τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα τους και τις ανάγκες τους. Ένα σχέδιο που θέλει τους πολίτες ενεργούς και συμμέτοχους με δικαίωμα στη λήψη των αποφάσεων και στον έλεγχο κάθε εξουσίας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποκεντρώνει την ίδια την κομματική του λειτουργία, ώστε να πάψει να είναι κόμμα αξιωματούχων. Ενισχύει το λόγο και τη παρέμβαση των περιφερειών, ώστε να σταματήσει η κομματική λειτουργία να ασκείται από «παράγοντες». Ανασυγκρότησε τις δημοτικές του οργανώσεις, με στόχο να γίνουν κύτταρα πολιτικού προβληματισμού και κοινωνικού διαλόγου.

Σήμερα που το αίτημα για αλλαγή και ανανέωση είναι επιτακτικό, τόσο για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσο και για τη χώρα γίνεται ιδιαίτερος και σημαντικός ο ρόλος της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των νέων ανθρώπων. Η ανανέωση στις ιδέες και στα πρόσωπα δε μπορεί να γίνει μόνο με αόριστες προσκλήσεις για συμμετοχή, δε μπορεί να γίνει μόνο με ηλικιακά κριτήρια.

Πρέπει να γίνει με αλλαγή πρακτικών. Με αλλαγή νοοτροπίας. Με βάση τη πολιτική πρόταση και δράση κάθε μέλους ή στελέχους μας. Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. όντας πάντα ένας χώρος προβληματισμού και αμφισβήτησης, ένας χώρος αντίδρασης σε ότι προβαλλόταν σα δεδομένο και άρνησης σε ότι φαινόταν ως μονόδρομος, παίζει καταλυτικό ρόλο.

Ήδη η ανανέωση στα όργανα του Κινήματος στη Κρήτη υπήρξε σημαντική. Η συμμετοχή των νέων ακόμα πιο ελπιδοφόρα. Το Ιδρυτικό Περιφερειακό Συνέδριο της Κρήτης είναι συνέδριο σταθμός στη πορεία αυτή. Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο νησί μας, μια νεολαία με πολιτικές προτάσεις, με δράση, με κοινωνική αναφορά σε μαζικούς χώρους, με πρωτοβουλίες, βλέπει αυτό το συνέδριο ως μια πρόκληση και ως μια ευκαιρία.

Πρόκληση για να αναδείξει τις νέες ανάγκες των πολιτών και μια νέα οπτική στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ευκαιρία για πραγματική αλλαγή. Ευκαιρία να ξεφύγουμε από την ανακύκλωση προσώπων, την άθροιση προσωπικών στρατηγικών, την έκφραση συσχετισμών και απολίτικων ομαδοποιήσεων.

Η Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκθέτει στο Περιφερειακό Συνέδριο του Κινήματος, στη Κρήτη, τη πολιτική της και τις προτάσεις της. Εκθέτει στελέχη με παρουσία και προσφορά. Εκθέτει πρόσωπα, που συνθέτουν με στόχο το μέλλον, και δεν αναπαράγουν τις διαιρέσεις που μεταφέρει το παρελθόν. Τώρα είναι η ώρα της γενιάς μας. Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε απαντήσεις στα σύγχρονα ζητήματα. Τώρα είναι η ώρα να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και τις αγκυλώσεις. Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε πραγματικά. Να αλλάξουμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Μανώλης Πετράκης

Μέλος Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.