Τρίτη 2 Μαΐου 2006

ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου: Σε ελλειπτική και αποκλίνουσα τροχιά η πορεία προς τη Νέα Εποχή

Έχει συμπληρωθεί σχεδόν ένας χρόνος από τις διαδικασίες ανάδειξης των νέων αποκεντρωμένων οργάνων του Κινήματος. Τα νέα όργανα εξελέγησαν μέσα από μια διάφανη, δημοκρατική διαδικασία, με καθολική συμμετοχή, η οποία ήταν πρωτόγνωρη για όλα τα ελληνικά κόμματα.

Ταυτόχρονα, ειδικότερα για το Ηράκλειο και την Κρήτη, χωρίς τα παρατράγουδα του παρελθόντος. Παρατράγουδα τα οποία είχαν πληγώσει το τοπικό ΠΑ.ΣΟ.Κ. και είχαν αμαυρώσει ανεπανόρθωτα την εικόνα του. Έτσι δώσαμε όλοι μαζί το πρώτο ενθαρρυντικό δείγμα γραφής, ότι μπορούμε να αλλάξουμε.

Η πορεία της «αλλαγής» όμως δεν ολοκληρώνεται μόνο με μερικές καταστατικές αλλαγές ή με μια εκλογική διαδικασία. Η προσπάθεια για την αλλαγή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να είναι συνεχής. Η προσπάθεια να ενισχυθεί η αξιοπιστία των κομματικών διαδικασιών οφείλει να διαπερνά κάθε κομματική μας λειτουργία.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποδείξουμε ότι έχουμε πραγματικά αλλάξει. Θα αποδείξουμε ότι έχουμε αποτινάξει τα σύνδρομα αλαζονείας και κυβερνητισμού και θα βοηθήσουμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αναδείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο.

Έτσι σήμερα, όταν ήδη βρισκόμαστε μπροστά στη μεγάλη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, θα ήταν αυτονόητο ότι θα διεξήγαμε εκ νέου διαδικασίες αντικειμενικές και αξιόπιστες. Διαδικασίες που θα σέβονταν τις τοπικές κοινωνίες. Διαδικασίες που θα λάμβαναν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και θα αξιολογούσαν πολιτικές και όχι πρόσωπα ή προτιμήσεις.

Η μάχη των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι μάχη, γοήτρου ή συσχετισμών. Δεν είναι μάχη προσωπικών μηχανισμών ή διαμόρφωσης «ζωνών επιρροής». Είναι μάχη όπου οφείλουμε να αναδείξουμε τη νέα αντίληψη μας για την τοπική αυτοδιοίκηση, την αποκέντρωση, τη διαφορετική σχέση κράτους-πολίτη.

Συνεπώς όλες οι κομματικές διαδικασίες διαβούλευσης και διαλόγου οφείλουν να γίνονται με βάση αυτή τη λογική και να υλοποιούνται με βάση το Καταστατικό και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Μόνο έτσι τα αποτελέσματα θα είναι πλήρως αποδεκτά και δε θα αφήνουν περιθώρια αμφισβητήσεων.

Συνεπώς μήπως είναι η ώρα να αφήσουν κάποιοι τους μικρο-υπολογισμούς και τις ιδιοτέλειες; Μήπως είναι η ώρα να εξαλειφθεί εντελώς η νοοτροπία της προσαρμογής του καταστατικού και των κανονισμών στα μέτρα της εκάστοτε μικρής ή μεγάλης πλειοψηφίας; Μήπως είναι η ώρα το τοπικό ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μπει σε ευθεία γραμμή, χωρίς παρεκκλίσεις, στη πορεία προς τη «Νέα Εποχή»;

Η «Νέα Εποχή» δεν είναι μια απλή διακήρυξη, ούτε μια έκφραση που η επίκληση της δίνει «παπανδρεϊκά» διαπιστευτήρια. Οφείλει να είναι μια μεθοδική προσπάθεια για να γίνει πράξη. Έτσι οι όλες επιλογές της Ν.Ε. Ηρακλείου, θα έπρεπε να είναι μη αμφισβητήσιμες και αντάξιες της σημασίας και της αξίας που έχουν για το Κίνημα μας οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Δυστυχώς, εδώ και μερικούς μήνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα γεγονότα στα οποία περισσεύει το παρασκήνιο και είναι εντελώς απούσα η ουσία. Είναι προφανές ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πολύ περισσότερο οι δημοκράτες πολίτες του Ηρακλείου, δε χρειάζεται να γίνονται μάρτυρες μη δημοκρατικών ή παρασκηνιακών διεργασιών.

Σε τι ωφέλησε το δημοκρατικό διάλογο και την καθολική αποδοχή της πορείας και του έργου της δημοτικής αρχής, και του σ. Γιάννη Κουράκη, στη προ μηνών αξιολόγηση του Δημάρχου μας, η φίμωση της αναπληρώτριας Γραμματέως της Ν.Ε., μελών της Ν.Ε., μεταξύ των οποίων και οι γραμματείς τριών δημοτικών οργανώσεων, και άλλων στελεχών του Κινήματος;

Σε τι ωφέλησαν τους πολίτες του Νομού μας, και το μέλλον του τόπου μας, οι προ καιρού, παρασκηνιακές συναντήσεις στελεχών σε διάφορες περιοχές με αντικείμενο τις νομαρχιακές εκλογές και το πρόσωπο του υποψήφιου νομάρχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Σε τι ωφέλησαν συναντήσεις πρώην στελεχών της Νεολαίας (για μερικούς είναι καπηλεία και αιδώς ακόμα και η χρήση αυτού του προσδιορισμού), όπως ακούστηκε, για να δοθεί «απάντηση στη Χαριλάου Τρικούπη;» Το «ανανεωμένο» και νεανικό ΠΑ.ΣΟ.Κ. χρειάζεται εξωθεσμικές παρεμβάσεις, με μπόλικη επικοινωνιακή υποστήριξη, για να αναδείξει τη νέα του πολιτική για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Χρειαζόμασταν δημοσκοπήσεις, μηχανορραφίες και παρασκήνια για να δώσουμε στο Νομό μας επιτέλους την ώθηση και την αναπτυξιακή προοπτική που του αρμόζει; Χρειάζονται πομπώδεις δηλώσεις για να καλυφθεί η γύμνια πολλών στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η αδυναμία τους να απαντήσουν στις ανάγκες των πολιτών του Νομού μας;

Προφανώς δε χρειαζόμαστε τίποτα από τα παραπάνω. Ούτε ως μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ούτε ως πολίτες. Η χώρα μας ταπεινώνεται καθημερινά από μια ανίκανη Κυβέρνηση. Ο λαός μας εξαθλιώνεται υπό το βάρος των σχεδίων του Σ.Ε.Β. και της «φιλο-επιχειρηματικής» πολιτικής της Κυβέρνησης. Ο Νομός μας μαστίζεται από την συνεχή περικοπή πόρων και το σημαντικό αναπτυξιακό του έλλειμμα, αλλά κάποιοι «περί άλλων τυρβάζουν».

Εξακολουθούν να έχουν την ίδια αλαζονική συμπεριφορά που ο λαός μας καταδίκασε. Εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σα «δεσμώτες» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όχι σαν «ελευθερωτές» της πραγματικής δύναμης των πολιτών. Εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ως «διαπραγματευτές» και «διαχειριστές» του παρόντος και όχι σαν εμπνευστές του οράματος για το μέλλον.

Εξακολουθούν να μην εκπροσωπούν τους πολίτες, να μη διεκδικούν για αυτούς, να μην αγωνίζονται μαζί με τους, για τα δικαιώματα τους και την επίλυση των προβλημάτων τους. Εξακολουθούν να είναι κλεισμένοι στο μικρόκοσμο των κομματικών γραφείων και εγκλωβισμένοι στη μίζερη διαχείριση της καρέκλας τους.

Αποκορύφωμα αυτής της συμπεριφοράς, είναι η διαδικασία παρωδία, για την αναζήτηση του προσώπου που θα ηγηθεί του νομαρχιακού ψηφοδελτίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σήμερα εκεί που έχουμε φτάσει επιβάλλεται να γίνει σεβαστή η εγκύκλιος και να κατοχυρωθεί ο κομβικός ρόλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στο ζήτημα της αξιολόγησης του εν ενεργεία νομάρχη. Δεν είναι δυνατό με διαδικαστικές τρίπλες να επιχειρήται η αποφυγή της συνεδρίασης του μοναδικού οργάνου που νομιμοποιείται να το κάνει.

Η πρόσφατη ακύρωση του, λόγω της συμμετοχής πολλών πολιτών, είναι τουλάχιστο απαράδεκτη ενέργεια για ένα κόμμα που διακηρύσσει την συμμετοχική δημοκρατία. Αυτή η στάση αποδεικνύει ότι κάποιοι πραγματικά δεν έχουν προσαρμοστεί στη νέα εποχή των ανοιχτών και διαφανών διαδικασιών.

Η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα μπορούσε κάλλιστα, να ορίσει νέα συνεδρίαση του οργάνου, διασφαλίζοντας έτσι την αντικειμενική πολιτική αξιολόγηση και τη λήψη καθαρής απόφασης, από το μοναδικό όργανο που είχε αυτό το δικαίωμα. Κάθε άλλη επιλογή δείχνει τη διάθεση δημιουργίας τετελεσμένων και τη καλλιέργεια εντυπώσεων, αφού οι περισσότερες οργανώσεις του Κινήματος δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη απόφαση πολιτικής αξιολόγησης, αλλά έχουν αρκεστεί σε γενικόλογες συζητήσεις, οι οποίες μεταφέρθηκαν κατά πως βόλευε τους περισσότερους γραμματείς.

Είναι προφανές ότι κάποιοι επιθυμούν να παγιδεύσουν τις Σ.Ε., αφού ούτε από την σχετική εγκύκλιο προβλέπεται η αποσπασματική έκφραση γνώμης ή έκφραση γνώμης δια μέσου των γραμματειών. Η εγκύκλιος απαιτεί την άμεση τοποθέτηση σε συνεδρίαση νομαρχιακού συμβουλίου.

Επιπρόσθετα, εντύπωση προκαλεί η πολιτική αδράνεια των επικεφαλών των δυο οργάνων, σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας (Ν.Ε.-Π.Ε.). Εδώ και μήνες επιδίδονται σε παρασκηνιακό όργιο επαφών στην Αθήνα, μεταφέροντας προφορικά, και απ’ ότι φαίνεται κατά το δοκούν, τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Αποφεύγουν να συντάξουν επίσημα κείμενα ή να ζητήσουν γραπτές οδηγίες από την Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών. Μήπως έτσι μπορούν να κατευθύνουν κατά τη προσωπική τους κρίση τις όποιες ενέργειες και να διαμορφώνουν «κλίμα» και εξελίξεις»;

Δυστυχώς, έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι δε μπορούν να χειριστούν κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα που αφορούν το Κίνημα μας, με το πνεύμα του «νέου ΠΑΣΟΚ», με σύνεση και ενότητα όπως απαιτείται. Παρατηρείται σχεδόν καθημερινά ότι είναι προσκολημμένοι στις ομαδοποιήσεις του χτες και σε φραξιονιστικές και μηχανιστικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Σύντροφοι το τοπικό ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορεί να παραμένει προσκολημμένο σε λογικές εξυπηρέτησης συσχετισμών και υμετέρων. Οφείλει να γυρίσει πραγματικά σελίδα και να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο με το αμαρτωλό παρελθόν.

Μια νέα γενιά στελεχών που δεν επιθυμεί απλώς να «διαχειριστεί το μαγαζί», διαδεχόμενη τον «παλιό διαχειριστή», αλλά να χτίσει κάτι καινούριο πρέπει να έρθει στο προσκήνιο. Το πραγματικό αντικείμενο του διαλόγου στο τοπικό ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να είναι οι νέοι στόχοι, οι νέες πολιτικές, οι νέοι άνθρωποι. Οφείλει να είναι ο σχεδιασμός του μέλλοντος και όχι η ανακύκλωση του παρελθόντος.

Η πρόσκληση του Προέδρου του Κινήματος για συμμετοχή είναι επίκαιρη και για το Νομό μας. Η πρόκληση για αυτοργάνωση είναι μια ευκαιρία. Η διακήρυξη για ανανέωση απλώς η αφορμή.