Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Θα αλλάξει?

Δημοσιεύτηκε στο dialogos.pasok.gr

Σύντροφοι, όντως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση. Μια φάση που συνοδεύεται από γεγονότα που δεν προκύπτουν σα “κεραυνός εν αιθρία”. Το ΠΑΣΟΚ βιώνει μια κρίση ταυτότητας, που είναι προϊόν της συντηριτικόποιησης του. Το ΠΑΣΟΚ όπως και η ελληνική κοινωνία συντηριτικοποιήθηκε τόσο επειδή θεωρήθηκε ότι έχουν λυθεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, αλλά και επειδή εμπεδώθηκε η άποψη ότι η “ανάπτυξη” είναι το μοναδικό πεδίο στο οποίο αξιολογείται μια Κυβέρνηση.

Σε αυτή την οικονομοκεντρική στροφή συνέβαλε η πτώση του “υπαρκτού σοσιαλισμού” η Συνθήκη του Μάαστριχτ και οι συνεχείς πιέσεις των ΗΠΑ (μέσω το Π.Ο.Ε.) για την απελευθέρωση των αγορών και του εμπορίου. Απελευθέρωση χωρίς κανόνες και κυρίως χωρίς διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των πολιτών, των καταναλωτών και της περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Έτσι τα σοσιαλιστικά κόμματα επί της ουσίας συμβιβάστηκαν με πολλές από τις αρχές του φιλελευθερισμού και ταύτισαν έννοιες που στο παρελθόν θα ήταν αδιανόητο. Π.χ. από που προκύπτει ότι de facto η αποκρατικοποίηση σημαίνει ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι παροδική και αφορά την αρχική φάση της επένδυσης. Επένδυση που άνετα μπορεί να κάνει και το κράτος. Αντίθετα αυτό που μένει μόνιμα είναι το κέρδος του ιδιώτη και η με κάθε τρόπο επιδίωξη του.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι φιλελεύθεροι εκθειάζουν τον ανταγωνισμό και καλούν τους καταναλωτές να διαλέξουν από πολλές εταιρείες που προσφέρουν ένα προϊόν. Ο ίδιος όμως ο ανταγωνισμός και οι θιασώτες του εκθειάζουν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, που αυτός επιβάλει (ως στρατηγική για την ικανοποίηση των μετόχων, την αύξηση του μεριδίου αγοράς και την μείωση του κόστους!)
Συγχωνεύσεις που οδηγούν de facto σε μείωση θέσεων εργασίας, σε trust-ολιγοπώλια και τελικά σε μικρότερα περιθώρια επιλογής από τους καταναλωτές
(Αν θέλουμε περισσότερο ανταγωνισμό-επενδύσεις-ανάπτυξη ας έρθει η DEUTSCHE TELEKOM να στήσει ένα δεύτερο ΟΤΕ, απαγορεύοντας της για 100 χρόνια να εξαγοράσει άλλη τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση στην Ελλάδα)

Ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω είναι λοιπόν προφανές ότι αν μια χώρα δεν ελέγχει το τραπεζικό σύστημα, δεν ελέγχει (σε μεγάλο βαθμό) το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δεν ελέγχει την παραγωγή και διακίνηση ενέργειας, τα λιμάνια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τμήμα των μέσων παραγωγής, πως μπορεί να ασκήσει οικονομική και κοινωνική πολιτική;

Αν μια χώρα είναι υποχρεωμένη να προσελκύει διαρκώς επενδύσεις (ώστε να κερδίζει δήθεν από τη φορολογία και το συνάλλαγμα) πως μπορεί να το κάνει χωρίς εκπτώσεις στους μισθούς, τα εργασιακά δικαιώματα, τις περιβαλλοντικές και πολεοδομικές διατάξεις και τελικά την ίδια την απαλλαγή από φόρους….για τους επενδυτές;

Σύντροφοι, το πρόβλημα δεν είναι του ΠΑΣΟΚ, είναι ολόκληρης της σοσιαλδημοκρατίας, ολόκληρης της Ευρωπαϊκής κοινωνίας και του κόσμου ολόκληρου. Αποδείχτηκε ότι ο καπιταλισμός -ως μονοδιάστατο μοντέλο- οργάνωσης οικονομίας και κοινωνίας απέτυχε.

Αυτό πρέπει να το διατυπώσει ευθαρσώς η σοσιαλδημοκρατία και να αφήσει τις γενικότητες και τις “τεχνικότητες” για άλλους δρόμους και για “άλλα μοντέλα”.
Αυτό πρέπει να το αποδειχτεί και η αστική και μεγαλοαστική τάξη που ανδρώθηκε στα ‘καλά χρόνια’ του ΠΑΣΟΚ.

Όλοι αυτοί που σήμερα μιλάνε περισπούδαστα για “κέντρο” και “μεσαίο χώρο” έγιναν κέντρο επί Α. Παπανδρέου και πριν το 1974 ήταν είτε ‘απλά μορφωμένοι’ και ‘κοινωνικά αξιοπρεπείς’, είτε “ξυπόλητοι” (εννοώ στερημένοι). Ας διασφαλίσουν λοιπόν και η δική μας γενιά από “βολεμένη” και “αδιάφορη”, όπως την κατάντησαν απαξιώνοντας οι ίδιοι την πολιτική και ρίχνοντας τις διαχωριστικές γραμμές αριστεράς-δεξιάς, να μην καταντήσει “ξυπόλητη” και εργαζόμενη για ένα κομμάτι ψωμί, όπως οι πατεράδες τους!

“Τότε” οι γονείς τους ήταν αγρότες και δούλευαν για το μεροκάματο ή για ένα πιάτο φαΐ στο χωράφι του παπά, του δασκάλου, του γιατρού, του χωροφύλακα και του κτηματία του χωριού… Οι γονείς τους έκαναν (όπου ήταν εφικτό) το παν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Σήμερα απαξιώνουν την δημόσια εκπαίδευση, λοιδορούν τον “δωρεάν” χαρακτήρα της και μιλάνε-αγωνιούν για τις “κοινωνικές” ανάγκες της ανώτερης αστικής τάξης (που σε μερικά χρόνια -με πετρέλαιο στα 200 €- δεν θα υπάρχει), θεωρώντας ότι η “δωρεάν” παιδεία είναι πολυτέλεια και περιττή δαπάνη για τον προϋπολογισμό.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν πρέπει να λύσει αυτό το χάσμα. Όσοι συμβιβάστηκαν. Όσοι μετακόμισαν από το Περιστέρι, τον Κορυδαλλό και τα Εξάρχεια, στο Κολωνάκι την Κηφισιά και την Γλυφάδα, ας παραμερίσουν. Ας αφήσουν τους γνήσιους και παραδοσιακούς εκφραστές του “καθεστώτος” και του “καθωσπρεπισμού”, της “εθνικής υποτέλειας” (είτε στη Δύση, είτε στην πολυεθνική, είτε στη νέα τάξη πραγμάτων) και της θρησκόληπτης πατριδοκαπηλίας να παίξουν τον ρόλο τους και ας στρατευτούν -αν μπορούν- σε μια νέα πορεία αλλαγής!

Όπου το νέο περιθώριο ή νέα φτώχια (της νέας γενιάς και των συνταξιούχων) και οι “νέοι” ανασφαλείς και “σκυμμένοι” εργαζόμενοι (του 10ωρους, της ανασφάλιστης εργασίας και των ΜΗ υπερωριών) θα μπορέσουν να κάνουν την ανατροπή.

Σύντροφοι, η αριστερά δεν είναι σύνθημα. Ανατρέξτε σε συνεντεύξεις του Ανδρέα Παπανδρέου μετά από Σύνοδος Κορυφής (ιδιαίτερα μετά το 1993) όπου περιγράφει ανάγλυφα την Ευρώπη των μονοπωλίων, των ισχυρών κρατών και του 65ωρου.

Θα δουν από τότε τα “κεντροδεξιά” σενάρια και την εκκόλαψη του “αυγού” της συναίνεσης και των δήθεν “εθνικών πολιτικών” για την Παιδεία, την εξωτερική πολιτική, το φορολογικό σύστημα, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τα μεγάλα έργα (η “πίτα” που επιβάλει την παρουσία ελεγχόμενων πολιτικών-κεντρικά. Δεν είναι τυχαία η συγκέντρωση στα τομεακά των Υπουργείων όλος ο σχεδιασμός για το Ε.Σ.Π.Α. και των Π.Ε.Π. στο ΥΠ.ΟΙ.Ο. -μέσα από τις μη λειτουργικές υπερ-περιφέρεις και την υποβάθμιση σε ενδιάμεσους φορείς των Ε.Υ.Δ.)κλπ.

Δηλαδή την συναίνεση στις πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου μονομερώς, και ακυρώνουν τον διαχωρισμό αριστεράς-δεξιάς.

Αυτά τα σενάρια σήμερα υλοποιούνται από τα δελτία “ειδήσεων” που έχουν αναγορεύσει την παραπολιτική σε πολιτική και την παραφιλολογία των διαδρόμων σε είδηση. Τα σενάρια σε πραγματικότητα και την “καθημερινότητα” σε εμπόριο και τηλεθέαση!

Όσοι δεν αντέχουν αυτή την πορεία σύγκρουσης και αλλαγής ας κατέβουν από το τραίνο του αριστερού ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΣΟΚ. Ο λαός τους έδειξε τον δρόμο το 2004, τους τον ξαναέδειξε το 2007.

Οι μαριονέτες τύπου “Πρετεντέρη” και οι “ουδέτεροι” καλοπληρωμένοι αναλυτές, δυστυχώς δεν μπορούν να τους σώσουν! Απλά τους παρέχουν μηχανική υποστήριξη…Ο λαός όμως είχε και έχει την τελευταία λέξη.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Επιστολή Γ. Α. Παπανδρεόυ προς Κ. Σημίτη

Προς Κύριο Κώστα Σημίτη
τ. Πρωθυπουργό

Αγαπητέ Κώστα,

Διάβασα με προσοχή όσα μου έγραψες.
Το θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο έθεσες, έχει λυθεί με ομόφωνες αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, του Συνεδρίου μας και του Πολιτικού μας Συμβουλίου. Αποφάσεις καθαρές, αναμφισβήτητες και δημόσια γνωστές. Αποφάσεις που ενισχύουν τη δημοκρατία στη χώρα μας. Άρα το ζήτημα δεν υφίσταται. Είχε απαντηθεί προ της επιστολής σου.

Η δε δημοσιοποίηση της επιστολής, η δημόσια διαφοροποίηση καθώς και η έμπρακτη άρνηση να συνταχθείς με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την υποβολή της πρότασής μας, αποτελούν αδικαιολόγητη πολιτική πράξη.

Δημιουργούν ερωτηματικά για την πολιτική βούληση και στόχευσή μας. Δημιουργούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό τη στιγμή που κάθε νοικοκυριό δοκιμάζεται από την ακρίβεια και ο ελληνικός λαός πλήττεται βίαια από την ανομία, την αυθαιρεσία, τη διαφθορά και την κατάρρευση κάθε έννοιας κράτους δικαίου με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Δημιουργούν ερωτήματα τη στιγμή που ο λαός στρέφεται προς ένα ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα αποτελεί και νέα ελπίδα. Ένα ΠΑΣΟΚ αποφασισμένο να νικήσει, για να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα που θα αποκαθιστά τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Μακριά και απέναντι σε όσα συμφέροντα θέλουν να χειραγωγούν την πολιτική ζωή προς ίδιον όφελος και δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Γνωρίζεις ότι εκτιμώ ιδιαίτερα το έργο που έχεις προσφέρει στη χώρα. Θυμούμαι πάντα την εποικοδομητική για την Ελλάδα συνεργασία μας στις κυβερνήσεις σου.

Αντιλαμβάνομαι ωστόσο ότι έχεις τελικά αποφασίσει να κινείσαι έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και να λειτουργείς αυτόνομα και ανεξάρτητα. Μπορώ να το κατανοήσω αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ.

Είμαι προσωπικά υποχρεωμένος αλλά και αποφασισμένος να διαφυλάττω την πολιτική ενότητα του Κινήματός μας, σεβόμενος την απόφαση της πλατιάς βάσης του ΠΑΣΟΚ της 11ης Νοεμβρίου.

Με την απόφασή σου, που επιβεβαιώνουν οι πράξεις σου, δεν μπορεί να προσμετράσαι και να συγκαταλέγεσαι στη συντεταγμένη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Σεβόμενος την ιστορία, την προσφορά σου και την κοινή μας πορεία δεν θα κινήσω την τυπική διαδικασία προς τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως θα όφειλα να κάνω για οποιοδήποτε άλλο στέλεχος.

Διαφυλάττοντας το κύρος και τη συντεταγμένη πορεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα αξιολογούμε πάντα τις απόψεις που καταθέτεις. Και προσωπικά θα το κάνω με ιδιαίτερο πάντα ενδιαφέρον.

Φιλικά,
Γιώργος A. Παπανδρέου

Κυριακή 1 Ιουνίου 2008


Ένα φαινόμενο της ακρίβειας που νιώθουν οι καταναλωτές, είναι η όλο και αυξανόμενη τιμή του φρέσκου γάλακτος. Το γάλα των τριών μεγάλων μάρκων «ελληνικού» αγελαδινού γάλακτος, ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ και Όλυμπος, πουλιέται στα σουπερμάρκετ, πολύ πάνω από 1 ευρώ το λίτρο.


Το γάλα οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν το γάλα από τους παραγωγούς, από περίπου 0.35 μέχρι 0.45 ευρώ το λίτρο. Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) γνωστοποίησε τον Μάρτιο τις μειώσεις τιμών αγορά γάλακτος στους παραγωγούς, από τις γαλακτοβιομηχανίες: «Σε σχέση με τις αρχές του χρόνου οι τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα έχουν υποχωρήσει μέχρι και 10 λεπτά το κιλό» από τα 0.46 ευρώ το λίτρο πού είχε τον Ιανουάριο.


Οι τιμές αγοράς γάλακτος από παράγωγους παρουσιάζουν κάμψη ενώ στα σουπερμάρκετ παραμένουν υψηλές.


Οι τιμές των «ελληνικών» αγελαδινών γάλακτων είναι φουσκωμένες. Μια μικρή έρευνα του Blog μας, δείχνει ότι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη το ντόπιο φρέσκο γάλα πουλιέται πολύ φθηνότερα.


Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τιμές ντόπιου φρέσκου γάλακτος ενδεικτικά σε 7 σουπερμάρκετ (όχι τα πιο φθηνά) σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά δείχνουμε και της σημερινές τιμές των ελληνικών εταιριών γάλακτος σε ελληνικά σουπερμάρκετ (Βερόπουλος και Ατλάντικ στις 30 Μαρτίου 2008).


Χώρα σουπερμάρκετ μάρκα τιμή ανά λίτρο
Αγγλία ASDA ASDA 1.5% 0.79
Αγγλία Sainsbury’s Sainsbury’s 1% 0.80
Βέλγιο Allo Galaxi 1.5% 0.92
Ελβετία Le Shop - 0.86
Γαλλία Carrefour Candia 1.6% 0.70
Γερμανία Food-Shop Edeka Mibel 1.5% 0.89
Ιρλανδία Superquinn Euroshopper 0.83
Ελλάδα Ατλάντικ Δέλτα 3.5% 1.42
Ελλάδα Ατλάντικ Δέλτα 1.5% 1.42
Ελλάδα Ατλάντικ ΜΕΒΓΑΛ 1.5% 1.21
Ελλάδα Ατλάντικ Όλυμπος 3.7% 1.65
Ελλάδα Βερόπουλος Δέλτα 3.5% 1.36
Eλλάδα Βερόπουλος Δέλτα 1.5% 1.34
Ελλάδα Βερόπουλος Αγνό 3.5% 0.96
Ελλάδα Βερόπουλος Aγνό 1.5% 0.96
Ελλάδα Βερόπουλος ΜΕΒΓΑΛ 3.5% 1.36
Ελλάδα Βερόπουλος Όλυμπος 3.7% 1.56

Για αυτό, οι ενώσεις καταναλωτών αποφάσισαν να κηρύξουν μποϊκοτάζ στο φρέσκο γάλα που κοστίζει άνω από 1 ευρώ από 9 έως και 14 Ιουνίου 2008.


Μόλις ανακοινώθηκε το μποϊκοτάζ, η Vivartia, εταιρεία θυγατρική της MIG, «ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών», ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου, προχωρά σε μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος ΔΕΛΤΑ κατά 3%. Σύμπτωση; Μάλλον όχι. Δεν άρχισε ακόμη το μποϊκοτάζ και είχαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. 3% δεν επαρκεί. Ζητάμε το γάλα να πουλιέται κάτω από 1 ευρώ το λίτρο.


Το φρέσκο γάλα δεν είναι απλά ένα προϊόν, αλλά ένα κοινωνικό αγαθό του οποίου η διάθεση αφορά κάθε κοινωνική ομάδα.


Ότι όλοι μαζί
* μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας
* μπορούμε να σπάσουμε τα καρτέλ
* μπορούμε να επιβάλλουμε αυτό που θέλουμε:

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε, οι Καταναλωτές
* Άμεση μείωση της τιμής γάλατος
* Να σταματήσουν άμεσα οι ελληνοποιήσεις και οι αναμείξεις
* Να σταματήσει η χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών


O αγώνας μας για την ακρίβεια θα συνεχιστεί. Μποϊκοτάζ ΤΩΡΑ στο φρέσκο γάλα. Μην αγοράσει κανείς γάλα από 9 έως και 14 Ιουνίου 2008.